Tom Brandt Thrillers

Tom Brandt, oud-marinier en freelance fotograaf voor National Geographic, werkt voor de militaire inlichtingendienst MIVD en gebruikt zijn dekmantel om overal ter wereld met camera en telelens ongestoord en onopvallend zijn werk te doen. Wanneer hij geopolitieke complotten en andere duistere zaken op het spoor komt heeft hij vaak geen andere keus dan eigenhandig in te grijpen.

Een avontuurlijke thrillerserie voor de lezers van Lee Child en Tom Clancy.

Speciale opdracht – Tom Brandt #0

(een prequel) – Oud-marinier Tom Brandt werkt in 2005 als fotograaf bij de MIVD wanneer zijn chef hem naar de voormalige Amerikaanse kernwapenopslag in Darp stuurt. Er is recent gegraven en er wordt verhoogde radioactiviteit gemeten. Uiterst verontrustend, want de hele site is al jaren eerder volledig opgeruimd.

Wanneer Tom en zijn maat Huub Cabot een gruwelijke ontdekking doen, worden ze door een spijkerharde officier van de marechaussee gesommeerd de zaak te laten rusten. Met alle risico’s van dien gaan ze toch op onderzoek uit. Met hulp van Anneke Spiering, een gepensioneerd geestelijk verzorgster, weten ze stukje bij beetje het deksel van een immense doofpot te lichten.

Alles blijkt te draaien om een ultrageheim legeronderdeel uit de Koude Oorlog en een apocalyptische aanslag dreigt. In een race tegen de klok maken Brandt en Spiering – gehinderd door elkaar tegenwerkende diensten – een zenuwslopende jacht op een viertal getraumatiseerde ex-militairen en de geheimen die ze met zich meedragen.

Auteur Frank van Zwol liep als dienstplichtig bergingsduiker sitewacht in Darp en deelde de onderdeelsbar met een ultrageheime kernwapeneenheid.

“WAUW! Wát een spanning, wát een goed in elkaar gezet verhaal is dit zeg.ˮ Patrice van Trigt – Hebban 5*****

“Wat een ontzettend goede verteller is Frank van Zwol… Je nagels worden met de minuut korter…ˮ Thrillers & more 4,5****Niemandsland – Tom Brandt #1

Oud-marinier en natuurfotograaf Tom Brandt werkt voor de MIVD en gebruikt zijn dekmantel als freelance fotograaf om, uitgerust met camera en telelens, ongestoord en onopvallend zijn werk te kunnen doen. Als Tom onder het mom van een opdracht voor National Geographic op Spitsbergen is, stuit hij op een wrakstuk dat is vrijgekomen door een afsmeltende gletsjer. Het blijkt de gps-ontvanger van een Russische Toepolev die in 1996 op Spitsbergen is neergestort met 141 inzittenden, voornamelijk mijnwerkers.

Onderzoek van de gps werpt een verrassend nieuw licht op de crash. Was het inderdaad een ongeluk, of was er meer aan de hand? Waarom werd de nabijgelegen plaats Pyramiden plotseling door de Russen verlaten? Wie had er belang bij het onheil van de arbeiders uit Rusland?

Als Tom boven water probeert te krijgen wat er toen precies gebeurd is, wordt hij van allerlei kanten tegengewerkt – soms op zeer gewelddadige wijze. Spitsbergen – dat zich voorbereidt op een bezoek van de Russische president Poetin – blijkt een wespennest te zijn en Tom heeft geen idee wie hij nog kan vertrouwen. Hij zak alles op alles moeten zetten om de zaak op te helderen, met alle internationale gevolgen van dien.

De huiveringwekkende thriller Niemandsland is gebaseerd op het Operafjell Ulykken, de grootste vliegramp in de Noorse geschiedenis. Auteur Frank van Zwol maakte een barre solotocht over het arctische Spitsbergen en deed research in de Russische enclaves Pyramiden en Barentszburg.

‘De auteur gijzelt je vanaf de allereerste pagina, hij dropt je in het gure Noordpoolgebied en laat je pas vrij na ruim 280 pagina’s nagelbijten.’ – Hebban ****Schokgolf – Tom Brandt #2

Tom Brandt, oud-marinier en natuurfotograaf, raakt tijdens een reportage voor National Geographic betrokken bij een dodelijk ongeval in een vulkaankrater op IJsland. Was er sprake van een toevallige aardbeving of hadden de mysterieuze trillingen een andere oorzaak? Als Tom wil uitzoeken wat er precies is gebeurd, mengt zijn tweede werkgever, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, zich in de zaak en stuurt hem met een groep geologen dwars door het ruige en onherbergzame binnenland om undercover een onderdeel van een geheim wapen te testen. De internationale groep wordt vanaf het begin van de expeditie geteisterd door sabotage en tegenslag en bovendien lijkt iedereen een eigen agenda te hebben.

Ondertussen is een Al Qaida-cel bezig met de laatste voorbereidingen voor een aanslag die alles wat de wereld tot dusver aan terroristische aanslagen heeft gezien laat verbleken. De uiterst explosieve vulkaan Katla zal op ingenieuze wijze tot uitbarsting worden gebracht. Twintig keer krachtiger dan Eyjafjallajökull is Katla in staat het vliegverkeer op het noordelijk halfrond meer dan een jaar volledig stil te leggen, het klimaat drastisch te ontregelen en oogsten te laten mislukken.

Wanneer de immense impact van de op handen zijnde aanslag duidelijk wordt, lijkt het al te laat: de eerste aswolk en lavastroom worden al uit de ondergrond van Katla geperst. Op IJsland, het enige NAVO-land zonder eigen leger, staat alleen Tom Brandt tussen de terroristen en het slagen van hun apocalyptische plannen.

Voor Scholgolf trok auteur Frank van Zwol te voet door het onherbergzame binnenland van IJsland. Hij daalde af in een vulkaankrater en ging met fourwheeldrive en snowscooter naar het ijsplateau bovenop de rommelende vulkaan Katla.

‘Een terroristisch complot in IJsland, en dat geschreven door een Nederlander? Er zijn maar weinig auteurs die dit kunnen. Van Zwol krijgt het echter voor elkaar.’ – Thrillzone ****

‘Het landschap spat van de pagina’s. Een buitengewoon vernuftige plot.’ – VN Thrillergids ****


Van de radar – Tom Brandt #3

Wanneer een Nederlandse cybersecurity-expert tijdens een vakantie in Noorwegen verdwijnt – vlakbij een geheime Amerikaanse basis nabij het koude Bodø – gaat oud-marinier en National Geographic-fotograaf Tom Brandt op onderzoek uit. Hij is nog niet geland of hij komt al hardhandig in aanraking met de Amerikaanse NSA én de lokale politie.

Toms aanwezigheid is duidelijk niet gewenst in Bodø en dat betekent dat er meer aan de hand is dan een simpele verdwijning. Ondanks de tegenwerking wordt er steeds meer duidelijk over het verblijf en de verdwijning van de hacker, en Tom moet in zijn voetsporen treden om hem op te sporen. Hij moet tot het uiterste gaan om de hacker te vinden en belangrijker nog, om zelf te overleven in het onherbergzame Hoge Noorden. En dat gaat heel ver. Misschien wel té ver.

Van de radar is gebaseerd op de verdwijning van de Nederlandse cybersecurity expert Arjen Kamphuis nabij Bodø in 2018. Auteur Frank van Zwol kent het gebied als zijn broekzak. Meerdere keren trok hij te voet en per kano door het ruige gebergte op de grens van Noorwegen en Zweden.

‘Van Zwols onderkoelde manier van schrijven past mooi bij het hoge Noorden. Eng overtuigend.’ – Vrij Nederland Detective en thrillergids, ****Over de auteur

Frank van Zwol is de Indiana Jones onder de Nederlandse thrillerauteurs. Voor zijn debuut Het Thule-incident, dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs, skiede hij 600 kilometer over Groenland. Zijn doorleefde en op feiten gebaseerde thrillers zitten vol actie en avontuur en vaak voegen het landschap en de ruige elementen van het hoge noorden een extra personage toe. De ijzersterke Tom Brandt reeks werd meerdere keren met 4* beoordeeld in de Vrij Nederland Thrillergids.


Koop Tom Brandt thrillers bij je favoriete webshop:Blijf op de hoogte!

Alles over nieuwe titels, aanbiedingen, lezingen en presentaties lees je in de nieuwsbrief.