cover_hoogspanning_vierkant

Voor zover bekend is het een primeur: het korte verhaal Hoogspanning uit de Tom Brandt reeks is de eerste Nederlandstalige thriller die werd ingesproken als audioboek met behulp van een AI-stem.

Tom Brandt ingesproken door TomTom?

Eerlijk is eerlijk. Bij een AI-stem denk ik in eerste instantie aan het blikken geluid van mijn navigatie app of aan de de steriele stem van de NS omroepjuffrouw. Maar de ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie (AI) gaan razendsnel. Zo zijn de nieuwsberichten over ChatGPT niet te missen. Deze chatbot schrijft inmiddels zelfstandig hele lappen tekst. Nog even en ik hoef alleen maar in te tikken: schrijf een Tom Brandt verhaal dat zich afspeelt in de Amazonejungle en hopla, weer een boek klaar. Zo ver zijn we nog niet en ook met de AI stemmen gaat het allemaal niet vanzelf

Murf AI

Het laten inspreken door een professionele stemacteur is een kostbare onderneming. Het inspreken, de studio en de nabewerking door een audiotechnicus kost al snel €1500 – €2000 voor een thriller van 90.000 woorden. Reden genoeg om te kijken wat er inmiddels mogelijk is met AI-stemmen.

Na een kleine test met verschillende softwareprogramma’s die tekst omzetten in spraak, kwam ik uiteindelijk terecht bij Murf.ai. Een online programma waar je kunt kiezen uit verschillende Nederlandse mannen- en vrouwenstemmen. Voor iedere stem die je kiest kun je het tempo, de toonhoogte, pauzes en de klemtoon handmatig aanpassen en dat blijkt hard nodig ook. Als je tekst simpelweg in het programma gooit krijg je een audioboek dat vooral geschikt is om bij in slaap te vallen. Voor het verkrijgen van een prettige luisterervaring moet er nog flink aan het geluid gesleuteld worden.

Ingesproken door Daan?

Bij het aanvragen van het ISBN nummer voor het audioboek moet verplicht een voorlezer worden opgegeven. Dat was een lastige vraag. Ik heb ingevuld: Daan Murf AI. Maar heeft Daan het nu ingesproken of niet? Niet echt natuurlijk. Ik beschouw Daan als een muziekinstrument, laten we zeggen een piano. De melodie is de tekst, die heb ik zelf geschreven. De toonhoogte, het tempo, de intonatie, klemtoon, pauzes en regelmatig ook de uitspraak heb ik handmatig aangepast. Alleen de klanken zijn van het instrument de piano, of Daan in dit geval. Of daar een prettig audioboek uitgekomen is? Luister het fragment en oordeel zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *