Thule_incident_web_klein

Ik mis wel vaker een verjaardag. Gelukkig kreeg ik het nieuwsberichtje doorgeappt van een vriendin. Het Thule-incident werd afgelopen week 55 jaar oud!

De crash

Voor wie het niet meer weet: Op 21 januari 1968 crashte een B-52 met kernwapens aan boord op het zee-ijs nabij de Amerikaanse luchtmachtbasis Thule, op Groenland. De aanvankelijke poging om het voorval in de doofpot te stoppen mislukte jammerlijk toen een grootschalige opruimactie, Operatie Crested Ice, nodig was om alle radioactieve brokstukken op te ruimen.

Toen ik in 2008 aan de eerste versie van Het Thule-incident werkte, was er over Het Thule-incident nog weinig bekend. Na 40 jaar werden de eerste geheime documenten uit archieven vrijgegeven en twee BBC-verslaggevers beten zich in de zaak vast. Ook liep er een rechtszaak, aangespannen door medewerkers van de opruimploeg uit 1969 tegen de Deense overheid. Binnen deze groep kwamen 40-50% meer gevallen van kanker voor dan in vergelijkbare groepen. Uiteindelijk werd de claim afgewezen, maar kregen de werkers wel een compensatie van DK 50.000.

Niets aan de hand…

Nu, inmiddels 55 jaar later, duikt er steeds weer nieuwe informatie op. Zoals een filmfragment van Air Force generaal O. Hunziker, die tegenover de pers verklaart dat hij in de rook van het wrak gestaan heeft en er bij de ontsmettingsstraat geen radioactiviteit op zijn lichaam gemeten is. Ofwel: ‘Gaat u allemaal maar rustig slapen.’ Of de generaal hierdoor ooit kanker zou oplopen zullen we nooit weten. Kort na zijn pensionering crashte hij op 54-jarige leeftijd met zijn Cessna op de helling van Hines Peak in Californie.

Inuit op zoek naar wrakstukken op het zee-ijs en generaal Hunziker met zijn geruststellende woorden.

Het Thule-incident – The movie!

Hoe vaak hoorde ik niet dat het Thule-incident verfilmd moest worden? Nou, dat is gelukt. In 2016 kwam de film Idealisten (The Idealist) uit. Helaas gebruikten de Deens filmmakers niet mijn boek voor hun script, maar lieten ze een journalist zijn tanden stukbijten op de zaak van de opruimploeg tegen de Deense overheid. Alleen al de trailer is smullen!

En nog een boek!

En er kwamen meer documenten vrij. Genoeg om een boek te vullen, nu als militaire historie. Thule, door James Oskins en John Tachner, verscheen in 2015. Ik heb het (nog) niet gelezen, maar in het dankwoord zag ik dat ook de CIA werd bedankt. Nu geloof ik heel veel, maar als de CIA een bijdrage levert aan een historisch onderzoek, dan is het resultaat wellicht net zulke fictie als de massavernietigingswapens van Saddam Hoesein. En misschien komt mijn fictie wel dichterbij de werkelijkheid.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief, want ik kan nog veel meer fans gebruiken. Nee, ik ga je niet iedere week spammen. Alleen als er echt iets te melden valt bij een nieuwe release of een presentatie dan krijg je een mailtje van me.

Aanmelden FvZ nieuwsbrief

Just simple MailerLite form!

Please wait...

Bedankt voor je aanmelding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *