Sup & Kanoparadijs NL – cover

“Wat een gaaf boek zeg!” – Kanoweb.nl

Een kanoklassieker in retroperspectief

Na zestien jaar en maar liefst zeven drukken schoot in 2020 de verkoop van onze inmiddels tot klassieker uitgegroeide gids Kanoparadijs Nederland omhoog. Een complete druk ging er in een zomer doorheen. Min of meer gedwongen door de coronaperikelen, ontdekten veel mensen hoe fenomenaal mooi ons land is wanneer je er op eigen kracht geruisloos doorheen glijdt. Ondertussen stonden ook onze reizen en expedities naar het buitenland praktisch stil en als kleine ondernemers zochten we uiteraard naar mogelijkheden om onze tijd toch productief te besteden.

Echt nieuw

Door de plotselinge populariteit van de ‘oude’ gids hielden we die nog eens goed tegen het licht. Er was sinds de eerste druk wel veel veranderd. Kanoroutes veranderden, techniek en materialen veranderden, wijzelf veranderden en er was zelfs een compleet nieuwe peddelsport, het suppen, bijgekomen. Reden genoeg voor een complete remake van de Nederlandse peddelbijbel. En dan bedoel ik niet vernieuwd zoals hetzelfde wasmiddel in een nieuwe verpakking, maar echt helemaal nieuw.

Peddelen, peddelen, peddelen

Dat klinkt eenvoudig, maar de hoeveelheid werk was immens. We peddelden dwars door het coronatijdperk tot onze armen er bijna vanaf vielen. Zevenenveertig dagtochten en acht meerdaagse tochten kwamen in de nieuwe gids. We fotografeerden, filmden, maakten tracklogs en rammelden op onze toetsenborden. Dagen-, weken-, maandenlang. Na een tocht in een verre uithoek van Nederland reden we, zonder het destijds vereiste formuliertje, na de avondklok naar huis over een lege snelweg. Routekaartjes werden vervangen door downloads voor de navigatie-app op je smartphone en we bedachten dat je met QR-codes niet alleen kon laten zien dat je ingeënt was, maar ook linkjes naar videoclips in het boek kon plaatsen. Zo kreeg de nieuwe gids een complete digitale extensie. Wie bij de eerste druk in 2006 gezegd had dat we dit ooit in een routegids zouden gebruiken, hadden we nooit geloofd.

Keiharde deadline

Spierpijn, tegenwind, blaren en de constante dreiging van een keiharde deadline: het was het allemaal meer dan waard. Inmiddels ligt de nieuwe gids alweer een half jaartje in de winkel, maar ik kwam er simpelweg niet aan toe om er een blogpost over te schrijven. Tot vandaag dus. Of we tevreden zijn met het resultaat? Kijk hieronder en oordeel zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *